субота, 18. мај 2013.

                             Mediteran usred Srbije

   Da li je car Konstantin svoju rezidenciju u Medijani , kraj Niša , podigao zato što tu vlada istovetna klima kao u slivu reke PO ?

  Mnogo puta do sada je pisano o carskom odmaralištu Medijani koji se nalazi između Niša i Niške Banje.Osnovana je u III veku od cara Konstantina .Kažu neki izvori da je ovde nastala osova Milanskog edikta koji je 313. godine doneo ravnopravnost i slobodu  hrišćanima i slobodno ispovedanje vere u tadašnjem carstvu. 
   Ostalo je dosta toga nerazjašnjeno u vezi Medijane . Odavno se postavlja pitanje zašto Medijana baš tu , na tom mestu . Pretpostavke su različite ,od toga da je poznavao neki tajni nauk do pretpostavke da je ovde imao susrete sa vanzemaljcima (ova tvrdnja je zasnovana na mozaicima iz Medijane) . Sada se dodaje još jedna koja potvrđuje da je u Nišavskoj kotlini vladala potpuno ista klima kao i u slivu reke Po u Italiji . Ako se pogleda indeks suše  E de Moronea za pojedine mesece vidi se da je ovaj kraj bi ojedan od najsuvljih u Srbiji sa dugim toplim letima i blagim zimama , dok Lungeov kišni faktor pokazuje da se ovde godišnje pojavljuju četiri sušna meseca što je više nego u Jadranskom primorju ,ali ne i kad je u pitanju sliv reke Po.
   Zahvaljujući tome u ovom kraju je uspela da opstane biljka stara ni manje ni više nego 10 000 godina.Na strmim liticama Sićevačke klisure održala se biljna vrsta RAMONDIA NATHALIAE 
čija se podvrsta RAMONDIA SERBICA održala u celom svetu.Spominjao je Josif Pančić a Jovan Cvijić je bio oduševljen što se pred njim pojavila biljka stara 10 000 godina koja je jedinstvena po toj svojoj osobini.Ova biljka je rasla isključivo u toplim krajevima. Naravno nije ovo jedini fenomen sa prostora Sićevačke klisure . Izuzetno lekovita žalfija može se naći u blizini manastira Svete Petke .Njen kvalitet i izuzetna koncentracija eteričnih ulja može se naći samo u žalfiji koja raste u Jadranskom primorju . Ispitivanjem ove žalfije utvrđeno je da je  ova ( sićevačka ) vrsta jedina koja uspeva u suvozemnim krajevima poput Niša i okoline .
   I da se vratimo na cara Konstantina ,verovatno je on sve ovo znao jer su se u njegovim baštama gajile ruzmarin i žalfija .Nije jasno kako je uspeo da odredi posebnost ovog kraja . Možda ga je miris detinjstva dozvao da baš tu sagradi prelepu Medijanu .
   Kad se bolje razmisli postoje mnoga pitanja koja vise u vazduhu i na koje možda nikada nećemo imati odgovore , ali pustite mašti na volju možda vam se nešto i javi u toj mašti ,ne plašite se sve je to od Boga.

                      Preradjen tekst iz Trećeg oka broj ne znam ali je iz nekih 80-ih godina 
                               autor teksta Nebojša Ozimić

Нема коментара:

Постави коментар