среда, 22. мај 2013.

Betoven kao tableta

   Pronađoh  neke stare brojeve časopisa Treće oko iz osamdesetih :).Mojoj radosti nikad kraja . Ipak se moja mama nije dočepala svih brojeva . Ako nekom nije poznato moja mama ima određen stav prema svim pročitanim novinama .Da ne kupe prašinu teba ih naložiti a i samo prave lom . Tako je gomila mojih vrednih časopisa pretvorena u pepeo i dim .
 E da se ja vratim na ono o čemu sam htela da pišem . Dakle po jednoj ruskoj studiji Betovenova muzika može veoma da pomogne ljudima koji moraju da budu na psihijatrijskom lečenju ili čak kod onih sa slabijim simptomima.
   Dakle ovako psihoterapeut (ne znam kako se pravilno kaže u ženskom rodu ) Galina Knjaževa i kompozitor Andrej Bandura istraživali su muzikoterapijsku vrednost kompozicija Ludviga van Betovena i otkrili zanimljive detalje.
   Jako dobro se zna da muzika pozitivno utiče na čoveka , tako da se koristi kod mnogih oboljenja . Različita muzika izaziva različite emocije tako da postoji muzika sa pozitivnom i negativnom informacijom . U studiji se navodi da lečenje treba da se sprovede tako da pacijent izabere da sluša onog kompozitora čiji psihološki profil mu je najbliskiji . Što bi kod nas rekli "klin se klinom izbija". Sad tu postoje razne začkoljice ,nekad radosna muzika ne može da bude doživljena baš kao takva kod pacijenta koji je depresivan već može da izazove još jaču depresiju . Pitam se ja onda da li potencijalnom ubici može da pomogne Posmrtni marš?
   Kao obrazac univerzalne "muzikoterapijske zvučne materije" bezuslovno javlja muzika iz pera Ludviga van Betovena koji je živeo u skladu sa prirodom ,okolnim svetom i samim sobom a u isto vreme bio i veoma nesrećan i bolešljiv čovek.
   U detinjstvu je preležao boginje u sedamnaestoj se već žali na astmu (posle majčine smrti) i melanholiju a astma je imala tendenciju da preraste u tuberkulozu. U 25 . godini govori o "nemoći tela" a celog svog života pati od poremećaja stomačno - crevnog oboljenja . Što će reći da je bio veoma nervozan čovek tj. imao je razne crviće koji su ga podsvesno grickali. Poslednjih godina života žalio se na jake reumatske bolove , došlo je do pucanja žučnog mehura . Imao je hronično zapaljenje creva i bolove u želucu ,krvoliptanje iz nosa i često je pljuvao krv . Rekla bih da je razlog bio visok pritisak u kombinaciji sa astmom . Veoma depresivan u stalnom strahu od smrti dobija stomačnu vodenu bolest i umire 26.03.1827 . Po svim nalazima lekara uspostavljena je dijagnoza ,ali danas što njemu ni malo ne znači , ali nam ostaje nedoumica kako je jedan tako izmučen čovek uspeo da napiše tako fenomenalna dela koja i danas ostavljaju bez teksta.
   Sam Betoven je govorio "Uhvatiću sudbinu za gušu i neću joj dozvoliti da me slomi ". Jedino njegovo oružje bila je njegova volja i njegova nezamisliva obdarenost . U glavi čoveka koji je ležao u postelji nicale su nove i nove muzičke ideje u kojima nema ni tračka njegove muke i bola. Ceo njegov život izgleda kao tragedija jer zamislite čoveka koji gluv komponuje u to vreme a kompozicije su sve bolje i bolje . Njegova strast ka komponovanju pretvorila se u borbu za život - živ sam dokle god mogu da komponujem.
   Zamislite snagu volje čoveka koji skoro potpuno gluv komponuje u svojoj poslednjoj simfoniji "Odu radosti" . Prevazilaženje patnje i pobeda nad sobom glavna je ideja njegovih kompozicija . U studiji kažu da njegovi pacijenti mogu da budu ljudi koleričnog i sangvinističkog temperamenta . Po pravilu psiholozi deluju na uzrok zaostao iz prošlosti  zato dužine njegovih dela koja se preporučuju ne treba da zbunjuju .
   I konačno Lekoviti opusi :

 Otklanjanje depresije:
1.Sonata br.8 za klavir (Patetična) - u celini
2.Sonata br.23 za klavir (Apasionata) -ucelini
3.Simfonija br.3 (heronika) 2. deo

 Borba protiv straha :
1.Koncert za klavir i orkestar br.4 - 2. deo
2. Koncert za klavir i orkestar br.3 - 1. deo
3.Simfonija br. 7 - 2. deo (Allegretto)

 Za savladavanje tuge :
1. Sonata za klavir br.7 - 2. deo (Largo e mesto )
2. Sonata za klavir br.10 - 2. deo
3. Sonata za klavir br 17 - (sa rečitativom) - u celosti

 Za borbu protiv očajanja :
1. Somfonija br.5 - delovi 3-4
2. Simfonija br.6 (Pastoralna) - delovi 4-5
3. Simfonija br.9 - finale

 Lečenje povišene razdražljivosti  :
1. Sonata za klavir br.2 - 2. deo (Largo appasionato)
2. Sonata za klavir br.26. - delovi 2-3
3. Koncert za klavir i orkestar br.5 - 2.deo

 Savladavanje agresivnosti :
1. Rondo za klavir (Bes povodom izgubljenog groša )
2. Uvertira " Koriolan "
3. Sonata za violinu i klavir br. 9  (Krojcerova) - 1. deo

 Kompleks niže vrednosti :
1. Uvertira "Egmont"
2. Sonata za klavir br.15 - delovi 1-2
3. Sonata za klsvir br. 21 - (Aurora ) - delovi 2-3

 Što se tiče ljubavnih jada kompozitor ih imao mnogo  ali su sve pretočene u prelepe ljubavne kompozicije . "Mesečevu sonatu "je komponovao  i opsvetio grofici Đulijeti Gvičardi koja ga je odbila zbog razlike u materijalnom stanju . Koliko god se trudio nije uspeo da se oženi ni jednom devojkom koja mu se dopadala. U tim ljubavnim delima se ogleda sav njegom mesečarski misticizam jer se u njima ogleda njegovo nezemaljsko shavatanje ljubavi koje uzdiže predmet obožavanja na nedostižnu nebesku visinu . Kompozicije slave ljubav i nisu depresivne kao kod Vagnera ili Čajkovskog .

   Tako da za  lečenje nesrećne ljubavi  mogu da se preporuče sledeća dela:
1. Sonata br. 14 za klavir (Mesečeva) - 1. deo
2. Komad " Za Elizu " za klavir
3. Vokalni ciklus "Dalekoj dragoj"

   Pa eto dragi moji ,vredi pokušati ,makar da se ,ko nije , upozna sa ovim kompozitorom na jedan lep način .Želim vam prijatno preslušavanje i dobre vibracije.
     
                                        Tekst je izašao u Trećem oku neke 80. nemam korice
                                                          Potpisano "Sa ruskog prevela  O.M."
                                                                    Naslov je originalan

Нема коментара:

Постави коментар